Joacim Eriksson

Brynäs målvaktsboom – De kan tacka Pecka!

Brynäs fick ju en rejäl målvaktsboom härom året. Inte mindre än tre stora, stora talanger hade man i sitt stall. Alla tre med potential att bli bra målvakter i NHL. Och visserligen är alla tre stora talanger, men jag tror att om inte Pecka Alcén varit målvaktstränare i Brynäs då så hade inte de varit så bra. Titta bara på Niklas Svedberg just nu som är en ung talangfull målvakt. Han har utvecklats rejält under Peckas vingar. Det är något visst med honom. Men dessa tre målvakter. Vilka är dem? Var hamnade de och hur gick det för dem?

***

 

Vi börjar med den här killen, killen som spåddes den mest lysande framtiden av de alla men som faktiskt just nu är tvåa av de tre. Jacob Markström. Han tog över förstespaden i Brynäs redan som 18-åring och sedan har bara formkurvan gått uppåt för honom. Han var med i JVM och var lysande och han fick vara med i VM (bilden) också. Han draftades 2008 av Florida Panthers och stack över till säsongen 2010/2011. Men väl där så har han haft det svårt att ta en plats i NHL-laget.
Från första början var det mest Tomas Vokouns fel då ledningen inte ville att Markström, som är så talangfull, skulle sitta på bänken. Men istället värvade man 35-årige José Theodore, som även kallas Three-or-more då han släpper in minst tre mål per match ungefär, och man har istället satsat denna säsong på honom och 34-årige Scott Clemmensen. Markström har fått komma upp, under skador, och göra några matcher. Han har hittills stått sju matcher i år och har faktiskt en imponerande räddningsprocent på strax över 92 procent.

Men Markström kommer bli en förstemålvakt i NHL. Theodore och Clemmensen kommer inte kunna stå tillbaka för honom nästa säsong och då är det hans tur. Det kan jag nästan lova.

***

Tvåa på denna lista, och tvåa under åren i Brynäs, var Anders Lindbäck. Men faktum är att han faktiskt är den som det gått bäst för av de tre hittills. Han draftades också 2008, av Nashville, och stack även ha över säsongen 2010/2011. Innan dess så satt han på bänken bakom Markström i Brynäs men 2009/2010 gick han till Timrå och fick sitt stora genombrott.

Han ledde Timrå den säsongen till en sista slutspelsplats. Laget fick möta HV71 och åkte ut i fyra raka matcher men Nashviles organisation såg något de gillade. De plockade över honom till säsongen efter och han fick direkt vara backup till Pekka Rinne, en målvakt som är VÄLDIGT svår att konkurrera ut.

Men Anders har fått stå en hel del 22 matcher förra säsongen och under årets säsong har han fått chansen tio gånger. Tyvärr har han en räddningsprocent på under 90 procent denna säsong vilket inte riktigt duger inom NHL:s mått mätt men killen fyller 24 i år, han kommer bli bra han också!

***

Den tredje och sista som var i just den är målvaktskullen är Joacim Eriksson. Eftersom Markström och Lindbäck hade de två spadarna i A-laget fick Eriksson harva runt i J20. En uppgift han skötte med den äran. Bara 1.99 insläppta mål per match och en räddningsprocent på runt 93 procent var respektingivande. Så pass respektingivande att Leksand tog kontakt med Brynäs och hörde sig för om honom. Eriksson flyttade upp till Dalarna och tog över förstaspaden direkt från Timo Leinonen. Leinonen lämnade, in kom Tom Lawson men inte heller han kunde konkurrera den högerplockande Hedesunda-sonen.

Såsom Lindbäck och Markström blev även Jocke draftad år 2008 (vilket år för Brynäs, tre målvakter draftade samma år) av Philadelphia och vad jag har hört så är de imponerade över Erikssons formkurva. Just nu finns det ju dock inte plats i deras NHL-lag då Ilya Bryzgalov och Sergey Bobrovsky är för bra för att konkurrera ut.

Det blev bara en säsong i Dalarna för Eriksson. Han flyttade sedan upp till Skellefteå där han i början fick nöta bänk bakom Andreas Hadelöv. Men i takt med hans utveckling har han fått fler och fler matcher och nu är Eriksson även förstemålvakt i Elitserien och topplaget Skellefteå.

Jag tror det bara är en tidsfråga innan han också åker över. Var så säkra.

***

Som ni ser. Det är en imponerande skara målvakter Brynäs har fått fram. Inget annat än imponerande.