Elitloppet är snart här!

Elitloppet: 12 dagar kvar – signerat Fredrik Ekman

Nu är det bara tolv dagar kvar till Elitloppshelgen (14 till Elitloppet) och jag ger mig på att skriva en ny gästblogg för SportSvensson.se.

Vad har hänt sen sist?

Jo, framförallt har tio av världens bästa travhästar blivit inbjudna och jag måste säga att det ser ut att bli det häftigaste Elitloppet på flera år. Sex platser återstår, men vilka det blir är fortfarande ett stort frågetecken. Plats nummer 16 kommer att bli omdiskuterad även i år, väl?

Eftersom jag har ytterst lite med inbjudningarna att göra så kommer jag istället skriva om evenemanget i övrigt.

Vi kommer i samarbete med Travtjänsten att köra SM för staketkuskar lördag förmiddag. Tre ”internationella” namn har blivit inbjudna hittills; Mohammed Malla (Libanon), Even Elvenes (Norge) och Ralf Vadsmo (Gotland). Några svenska namn återstår men vi letar staketkuskar med form och det är dessvärre inte det lättaste. Den svenska eliten är tunn och kandidaterna från Sydafrika och Tasmanien har dessvärre tackat nej, med anledning av långresa så här kort inpå.

Mästare alla kategorier är Micke Nybrink, men även där är formen ett stort frågetecken.

På söndag förmiddag avgörs Boko Stables Speed Race där nio hästar gör upp om tre finalplatser i ett heat över snabba 140 meter autostart framför E-läktaren. Finalen avgörs bara några minuter senare, med 65 000 kronor till vinnaren.

Det känns fantastiskt kul att Solvallas marknadsavdelning, genom ett gott samarbete med Svensk Travsport och Boko Stables, lyckats få igenom detta. Nu behöver vi bara få igång snacket ordentligt, då det är ytterst oklart hur många som känner till det här loppet överhuvudtaget.

Smalare än Thord uppträder på förmiddagen både lördag och söndag. Och det lilla intryck jag har av Thord hittills är att det kommer bli bra tryck på läktaren hela dagen.

Annars, runt själva arrangemanget, jobbar vi vidare i det tysta med detaljerna. Om det faller väl ut vet vi först efteråt, men vi jobbar åtminstone hårt för att så ska bli fallet.

Några ord om Sanity, även om det aldrig blir som man tänkt sig. Men om, jag säger bara O-M, Sanity vinner Elitloppet 2012 så kommer det vara ett ögonblick att minnas i många, många år. Och med Johnny Takter i sulkyn kan det vara fullt möjligt.

Och därför ska man uppleva Elitloppet på plats.

Om jag inte hinner med en gästblogg till önskar jag alla en fantastisk Elitloppshelg 2012!

// Fredrik Ekman – Solvalla