Fotbollspanelen. Billiga spelarförsäljningar, Alexis Sanchez och Mats Rubarth…

Ny vecka och nya frågor för SportSvenssons egna fotbollspanel. Den här veckan får panelen bland annat svara på vilken spelare som betytt mest för just deras fotbollsintresse…

Panelen består av:

Tobias Hysén. Just nu aktuell som en av Allsvenskans hetaste anfallare och lirare. Har ett förflutet i BK Häcken, Djurgården och Sunderland. Fin meritlista med SM-Guld, Cupguld och skytteligavinnare. Pappa Glenn Hysén är en av Sveriges mest kända fotbollsspelare genom tiderna.

Mattias Klint. Malmöbo som är huvudansvarig för Barcelonas avdelning på Svenskafans. En kille som verkligen brinner för fotbollen och som ska bli väldigt intressant att ha med i panelen.

Christopher Kviborg. Stor madridista som varit redaktör för både AIK och Real Madrid sektionen på Svenskafans. Där har han även arbetat som programledare åt programmen Euro Talk och 08 Fotboll. Just nu arbetar han på Canal+ som producent och han kommer ni säkert se mer av i framtiden.

Peter Larsson. (saknas den här omgången) Stabil mittback som just nu är utlånad från danska storklubben FC Köpenhamn till Helsingborgs IF. Genombrottet kom i Halmstads BK för några år sedan och då fick danskarna upp ögonen för hallänningen.Har några landskamper på meritlistan och var dessutom reserv på hemmaplan under EM 2008.

- – -

Malmö skrällde borta mot Rangers men kommer vi någonsin få uppleva svenska framgångar likt Malmös Europacupfinal mot Nottingham – 79 och IFK Göteborgs storhetsdagar?
Tobias: 
Givetvis kommer svenska lag i enstaka matcher kunna stå emot diverse storlag. Elfsborg och Helsingborg har gjort det på senare tid, men att gå långt i en turnering, nej, det tror jag tyvärr inte.
Christopher: 
Nej det har jag väldigt svårt att se hur det skulle gå till. Kanske på sin höjd att något svenskt lag inom en snar framtid kan nå långt i EL men inte i CL.
Mattias: Som utvecklingen har varit de senaste åren har Sverige och Allsvenskan bara blivit sämre sett till övriga ligor i Europa. Om man inte radikaliserar svensk skattepolitik kommer vi få finna oss i att skicka ut mediokra klubblag för att representera Sverige.

Örebro har missat chansen att få betalt för flera av sina spelarförluster senaste året. Är svenska lag i regel för dåliga med att få betalt för sina spelare?
Tobias: Jag tror mer det handlar om att svenska lag tror de kan få mer betalt än vad som är rimligt. Sen när dom inte får det, börjar spelarnas kontrakt gå mot sitt slut och man får nöja sig med mindre. Det är ju en fråga för varje klubb att ställa sig. Är spelarens inflytande i laget viktigare än cashen??
Christopher
Ja även fast jag tycker det blivit bättre. Framförallt är man ibland lite dumsnåla, man inser inte att vissa spelare förtjänar en högre lön och att det i förlängningen genererar mera intäkter till klubben. Sen gäller det att ha is i magen och inte ta första bästa bud från Holland varje gång.
Mattias: 
Nja, det skulle jag väl inte säga. Gerndt såldes nyligen till Utrecht för ganska många miljoner bara för att nämna någon. Bosman-fall finns i hela Europa och ibland finns det någon slags osund vision över att det inte skulle existera i Sverige. Vilket det givetvis gör, men medias vinkling på dessa övergångar ter sig något annorlunda om man jämför med de större ligorna.

Alexis Sanchez är nu klar för Barcelona. Övergångssumman ligger på 250 miljoner plus 110 miljoner baserat på prestationer. Ett rimligt pris?…och vems plats ska han ta?
Tobias: 
Tycker Sanchez har varit riktigt bra i Udinese de senaste två säsongerna, sen är 250 mille alltid för mycket. Han kommer säkert spela vänster istället för Pedro till en början.
Christopher
Ett marknadsmässigt precis ja, i första hand lär det bli Pedro som får flytta på sig. Överlag tycker jag detta är en extremt klok värvning från Barcas sida.
Mattias: 
Visst är det sjuka summor. Sätter man i det i sitt sammanhang har Barcelona värvat en ung spelare som rankas som en av de kommande stjärnorna. Inte billigt, men inte heller speciellt dyrt. En ganska rimlig summa. Om allt vill sig väl spelar Barcelona cirka 60 matcher nästa säsong. Oavsett om Pedro, Villa och Messi är den ordinarie anfallstrion när säsongen börjar så kommer Sánchez få sina chanser att konkurrera ut någon av Villa och Pedro.

Superettan är rekordjämn då det endast skiljer nio poäng från ledande Ängelholm(30p) till tolvan Värnamo(21p). Vilket/Vilka lag skulle ni vilja se i Allsvenskan?
Tobias: 
Som neutral är det alltid svårt att välja vilka man vill ha upp. Jag går oftast efter vilka som är roligast att möta på deras respektive hemmaplan. Då blir det Hammarby pga Söderstadion. Där är alltid grym stämning och mycket folk. Sen hade det varit kul om Degerfors gick upp. Klassiskt lag med en klassisk arena. Kommer fortfarande ihåg när dom slog Parma hemma. Fick chansen att vara med på en lagfest när Drugge spelade där. Riktigt roligt och bra människor..
Christopher
Det svider att säga men helt klart tycker jag att Bajen hör hemma i Allsvenskan. De så kallade publiklagen ska spela i vår högsta serie och där kvalar Hammarby in. Sen vore det kul om klassiska lag som Öster eller Sundsvall kunde ta klivet upp.
Mattias: 
Av lagen i Superettan vill jag ha upp Hammarby, Landskrona och Ängelholm. Försvinna från Allsvenskan kan Syrianska, Gefle och Häcken gärna få göra.

Rooney, Cristiano Ronaldo och Messi. Tre stora målgörare som inspirerar en hel generation. Men vilken spelare har betytt mest för dig och ditt fotbollsintresse?
Tobias: 
När jag växte upp som Liverpool-fan blev det givetvis John Barnes, Steve McManaman, Robbie Fowler, Steven Gerrard mfl. Men den som alltid varit störst var Michael Owen. Nu spelar han i de onämnbara, så glorian har hamnat på sned, men han var min idol..
Christopher
Oj, bra fråga! På ”lokal” nivå spelare som Novakovic och Mats Rubarth, två eviga favoriter. Sen i och med min uppväxt i Spanien så har Real Madrid-spelare som Raúl, Hierro och Guti betytt mycket!
Mattias: 
Utan tvekan Rivaldo. Har alltid gillat fotboll, men Rivaldo var min första favoritspelare och också anledningen till att jag en gång i tiden började följa Barcelona.