Fotbollspanelen. Drömklubben, Sunderlands satsning och Dam-VM.

Nya frågor för SportSvenssons egen fotbollspanel. Den här veckan diskuteras det bland annat vilken som är panelens drömklubb att spela i, Sunderlands satsning och hur väl de följer VM för damer.

Panelen består av:

Tobias Hysén. Just nu aktuell som en av Allsvenskans hetaste anfallare och lirare. Har ett förflutet i BK Häcken, Djurgården och Sunderland. Fin meritlista med SM-Guld, Cupguld och skytteligavinnare. Pappa Glenn Hysén är en av Sveriges mest kända fotbollsspelare genom tiderna.

Mattias Klint. Malmöbo som är huvudansvarig för Barcelonas avdelning på Svenskafans. En kille som verkligen brinner för fotbollen och som ska bli väldigt intressant att ha med i panelen.

Peter Larsson. Stabil mittback som just nu är utlånad från danska storklubben FC Köpenhamn till Helsingborgs IF. Genombrottet kom i Halmstads BK för några år sedan och då fick danskarna upp ögonen för hallänningen.Har några landskamper på meritlistan och var dessutom reserv på hemmaplan under EM 2008.

Christopher Kviborg. Stor madridista som varit redaktör för både AIK och Real Madrid sektionen på Svenskafans. Där har han även arbetat som programledare åt programmen Euro Talk och 08 Fotboll. Just nu arbetar han på Canal+ som producent och han kommer ni säkert se mer av i framtiden.

- – -

Danmark spelar likt de större ligorna efter höst/vår modellen. Borde inte Sverige och Allsvenskan ta efter?
Tobias: 
Jo, Sverige borde ta efter. Men kommer folk se på fotboll i december när det är -10?
Christopher: 
Jag håller med om att Allsvenskan borde ta efter men det blir oerhört svårt utan modernare arenor som exempelvis kan erbjuda tak. Jag har svårt att se hur publiken ska dyka upp mitt i vintern…
Mattias: Svår fråga. Vi har ju ett klimat i Sverige som gud måste ha glömt när han sägs ha skapat världen. Med nuvarande vintrar som varar fyra månader så fungerar inte höst/vår även om det i tanken hade varit den optimala spelordningen. Antingen bidrar alla till att öka växthuseffektens inverkan i Sverige eller så får vi nöja oss med att lira vår/höst.
Peter: Jag är tveksam till att ändra det, vädret kan ställa till det rätt mycket för planerna och så tror jag att publiksnittet kan svika på grund av vädret!

Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Milan, Inter. Stora klubbar allihop. Men vilken är egentligen er drömklubb att spela i?
Tobias: Jag hade kapat min vänsterkandidat för att få spela i Liverpool men det är ju jag…
Christopher
Beror ju på vem du frågor men enligt mig finns det en klubb i världen som har den ”speciella” auran och det är Real Madrid.
Mattias: 
Eftersom jag håller på Barcelona är det ett tråkigt svar och tråkigt vill man inte vara. Därför blir svaret Borussia Dortmund. Att få spela inför deras hemmafans måste vara alla spelares dröm.
Peter: 
Chelsea är min favoritklubb så den hade jag valt, om inte Chelsea så hade jag valt Real Madrid.

Arsenal har inte vunnit något under flera år. Vad är det som krävs för att Arsenal ska ta det sista steget och utmana United och Chelsea?
Tobias: 
Arsenal måste byta tränare. Wenger är fantastisk på alla sätt. Men vinner man inte nån titel med det matrialet på ett par år. Alla lovestorys har ett slut.
Christopher
Enkelt svar men bättre spelare. Arsenal är tyvärr för sin egen del lite väl mycket ”plantskola”. Förvisso charmigt men då får man vara beredda på mindre titlar överlag.
Mattias: 
Wenger måste först och främst inse att en målvakt är fundamental för att man inte ska tappa massa onödiga poäng. Därefter måste han komma till insikt om att hans projekt varat alldeles för länge för att fortfarande få kallas projekt. In med en keeper, möblera om Wengers hjärna, en anfallare av klass (som inte är skadad hela tiden likt van Persie) och sen hade vi sannolikt fått se ett nytt Arsenal.
Peter: 
Arsenal har många bra och lovande spelare, men tror de hade mått bra av att få in några redan färdiga spelare på världsklass nivå för att lyckas ta det sista steget.

Sebastian Larsson och flera andra spelare från Premier League gick till hårt satsande Sunderland. Kan laget utmana till en Europacup plats redan den kommande säsongen?
Tobias: 
Jag hoppas det. Fansen uppe i nord förtjänar verkligen det!
Christopher
Nej det tror jag inte, möjligtvis topp tio men hittills är värvningarna mer av rutinerad art.
Mattias: 
Topp sex borde inte vara orealistiskt. Men fortfarande rankas Man U, Arsenal, Chelsea, Man City, Tottenham och kanske även Liverpool före Sunderland. Men visst, Sunderland ser väldigt spännande ut.
Peter: 
Det tror jag absolut de kommer göra, med de värvningarna dem har gjort så tror jag de kan gå från en mittenplacering till en europacupplats, kul att se vad Sebastian Larsson kan göra för dom.

VM för damer pågår för fullt. Följer ni detta med stort intresse och hur långt tror ni Sverige går i turneringen?
Tobias: 
Dam VM är coolt att följa, men det jag blir trött på är alla jämförelser mellan killar och tjejer…Men kom igen Sverige!!! Vinna VM är riktigt nära nu..
Christopher
Lite sporadiskt ja. Sverige kan säkert gå till final. Men jag ska inte påstå att jag är jätteintresserad, dock kul om Sverige går långt!
Mattias: 
Har väl ungefär samma inverkan som hockey-VM. Man tittar när det börjar närma sig slutet och därmed är matcherna mer intressanta. Såg matchen mot USA, vilken var väldigt underhållande, men därutöver har bara fragment skådats från resterande matcher. 
Peter: 
Klart man har koll vad som händer och så, men har inte sett alls mycket. Nu när jag skriver detta så vann de precis mot Australien och är klara för semifinal och de har ju slagit USA i gruppen och får nu möta Japan om jag inte tar helt fel, det blir Guld!