Fotbollspanelen. Fotbollsskor, Neymar och tidernas bästa match.

Söndag och nya frågor för SportSvenssons egen fotbollspanel. Den här veckan diskuteras det bland annat fotbollsskor, Neymar och vilken som är den bästa matchen någonsin.

Panelen består av:

Tobias Hysén. Just nu aktuell som en av Allsvenskans hetaste anfallare och lirare. Har ett förflutet i BK Häcken, Djurgården och Sunderland. Fin meritlista med SM-Guld, Cupguld och skytteligavinnare. Pappa Glenn Hysén är en av Sveriges mest kända fotbollsspelare genom tiderna.

Mattias Klint. Malmöbo som är huvudansvarig för Barcelonas avdelning på Svenskafans. En kille som verkligen brinner för fotbollen och som ska bli väldigt intressant att ha med i panelen.

Peter Larsson. Stabil mittback som just nu är utlånad från danska storklubben FC Köpenhamn till Helsingborgs IF. Genombrottet kom i Halmstads BK för några år sedan och då fick danskarna upp ögonen för hallänningen.Har några landskamper på meritlistan och var dessutom reserv på hemmaplan under EM 2008.

Christopher Kviborg. Stor madridista som varit redaktör för både AIK och Real Madrid sektionen på Svenskafans. Där har han även arbetat som programledare åt programmen Euro Talk och 08 Fotboll. Just nu arbetar han på Canal+ som producent och han kommer ni säkert se mer av i framtiden.

- – -

Halva Allsvenskan är nu spelad. Vilken spelare har varit den mest positiva överraskningen så här långt?
Tobias:
Det finns väl en del spelare som varit överraskningar. Jag tänker som så här att Mathias Ranegie, Lasse Nilsson och Pär Hansson, man vet att dom är bra, sen har dom givetvis varit fruktansvärt bra. Men största överraskningen för mig är nog Teteh Bangura och Niklas Hult. Nu har jag visserligen hört i flera år från Anders Svensson att just Hult ska vara bra, men dom två har gjort ett starkt intryck från egentligen ingenstans…
Christopher:
Finns en hel del att välja på så klart men jag vill lyfta fram Häckens John Chibuike som den absolut roligaste spelaren att titta på. Plus även till Teteh Bangura i AIK som är ett strålande fynd.
Mattias: Det får väl bli någon av de här två Banguras i AIK. De är skillnaden mellan vinst och förlust för Solna-laget i match efter match. Att man hittade dessa fynd i division ett är ruggigt imponerande.
Peter: Jag tycker May Mahlangu har varit den mest positiva överraskningen, riktigt duktig fotbollsspelare som springer oerhört mycket under en match. Har varit en av våra viktigaste spelare så här långt, kommer gå riktigt långt.

Ska man anses vara en av tidernas bästa fotbollsspelare så är avgörande insatser för landslaget näst intill nödvändigt. Hur viktigt är det egentligen att man lyckas för sitt land för att vara en av de ”stora”?
Tobias: Tittar man på de spelare som anses vara störst, Pelé, Maradona och för mig då måste man tänka in Zinedine Zidane. De har alla vunnit VM, och varit stora vinnare i landslaget. För mig som tillhör den generationen som aldrig sett Pelé och Maradona riktigt, så är ju det svårt att välja mellan just dom två. Men ska du räknas som den största, tycker jag ett VM-guld nästan är ett måste. Jag skriver nästan, för att Messi kommer blanda sig i den där diskussionen om han fortsätter som han gör. Oavsett om han vinner VM eller inte.
Christopher:
Mycket viktigt så klart, sen spelar det självfallet in om man spelar för Brasilien eller Spanien kontra mot att lyfta fram en sämre nation till titlar. Men överlag krävs det en EM/VM-titel för att finnas med bland de stora.
Mattias:
Kan inte riktigt stämma in i den devisen. Spelare från mindre länder skulle per definition då aldrig kunna tituleras som bäst i världen och det faller på sin egen orimlighet kan jag tycka. Sen kan det däremot vara en bidragande orsak. Att Messi aldrig kommer kunna utses som tidernas bästa fotbollsspelare på grund av att Argentina inte vet hur man bäst hanterar Messi är liksom ett löjligt resonemang.
Peter:
Det är klart att de blir så att det blir lite avgörande, men tycker inte det är riktigt rättvist för kommer man från ett land som sällan kommer till stora mästerskap så är det omöjligt att ”lyckas” i landslaget.

Supertalangen från Brasilien, Neymar, sägs enligt många tidningar redan vara klar för Real Madrid. Vems plats kommer han att ta i så fall för en sådan dyr talang sätter man väl inte på bänken, eller?
Tobias:
Jag ska vara ärlig, jag har sett Neymar för lite för att kunna kommentera honom ordentligt, men går han till Real, så blir det väl som konkurrens till Higuain och Benzema. Vad jag förstår kan han spela på kanten också, så han kan säkert få en plats där. Tror Mourinho är så smart att han matchar honom långsamt till en början. Sen om Real är rätt eller fel, jag tror att tränarvalet är viktigare än klubbval.. Får han rätt tränare som kan matcha honom på bästa sätt, då har vi nog en ny superstar inom ett par år.
Christopher:
Beror lite på om Mourinho väljer 4-3-3, gör han det får Neymar plats. Men visst, han kommer kosta mycket pengar – så han lär matchas oavsett på antigen en ytterplats eller på topp.
Mattias:
Madrid verkar vara sugna på att värva Neymar för att han är en stor talang, inte för att de direkt har en plats för honom i laget. För i ärlighetens namn ser jag inte vem han, i dagsläget, skulle kunna peta.
Peter:
Vet inte vems plats han kommer ta, men det är så många matcher under en säsong så tror dom kommer gå runt på en del spelare och det är väldigt viktigt och ha en bred trupp för att både lyckas ta ligaguldet från Barcelona och lyckas i CL!

Fotbollsskor. En fotbollsspelares bästa vän, eller ovän. Nu för tiden ska de inte bara vara sköna, de ska vara snygga också. Vilket märke gör de snyggaste och skönaste ”fotbollspjucksen”?
Tobias:
Fotbollsskor ja, denna eviga fråga om tyngd, utseende, passform. För mig ska skorna sitta bra på foten, end of story. Utseende och sådant är skit samma för mig. Har jag en sko som funkar kör jag med den. För mig har Adidas gjort perfekta skor i snart tio år. Jag använder Adidas Predator och dom har alltid funkat bra..
Christopher:
Nike gör de coolaste skorna och min personliga uppfattning är att dom även är skönast!
Mattias:
Som vän av den gamla skolan ska fotbollsskor vara svarta med visst vitt inslag. Alla dessa rosa skor kan irritera mig. En klassisk, och en modell som håller än idag, är Adidas Copa Mundial.
Peter:
Nike och Adidas gör de bästa och snyggaste skorna tycker jag, men det med fotbollskor är ju väldigt individuellt!

Till sist så vill jag veta vilken som är den bästa fotbollsmatchen genom tiderna?
Tobias:
Den bästa fotbollsmatchen jag har sett måste bli den mellan Liverpool-Milan, Champions League-final 2005 i Istanbul. Liverpool vinner på straffar efter att ha hämtat upp 0-3 i paus. Som Liverpool-supporter kan det aldrig finnas nån annan match. Barcelona-Real Madrid 5-0 är en match jag alltid kommer komma ihåg för spelets skull, men Liverpool-matchen hade allt en supporter önskar sig. Så blir det..
Christopher:
Jag gillar VästTyskland – Frankrike i VM 1982, den matchen hade verkligen allt!
Mattias:
Måste bli Champions League-finalen mellan Milan och Liverpool. Den matchen hade verkligen allt!
Peter:
Jag väljer CL finalen mellan Milan-Liverpool 2005. Den matchen hade allt, 3-0 till Milan i paus och då kändes det såklart avgjort ut, men Liverpool lyckades vända och vinna på straffar, mycket bättre än så blir det ju inte!