fotbollspanelen

Fotbollspanelen – Vecka 35. Tobias Hysén: ”Det snyggaste målet någonsin, finns väl bara ett…”

Ny vecka och nya frågor för SportSvenssons egna fotbollspanel. Den här veckan ger panelen bland annat sin syn på lottningen i Champions League, strejkerna som kantat de stora ligorna och vilket som egentligen är det snyggaste målet genom tiderna!

Panelen består av:

Tobias Hysén. Just nu aktuell som en av Allsvenskans hetaste anfallare och lirare. Har ett förflutet i BK Häcken, Djurgården och Sunderland. Fin meritlista med SM-Guld, Cupguld och skytteligavinnare. Pappa Glenn Hysén är en av Sveriges mest kända fotbollsspelare genom tiderna.

Mattias Klint. Malmöbo som är huvudansvarig för Barcelonas avdelning på Svenskafans. En kille som verkligen brinner för fotbollen och som ska bli väldigt intressant att ha med i panelen.

Christopher Kviborg. Stor madridista som varit redaktör för både AIK och Real Madrid sektionen på Svenskafans. Där har han även arbetat som programledare åt programmen Euro Talk och 08 Fotboll. Just nu arbetar han på Canal+ som producent och han kommer ni säkert se mer av i framtiden.

Peter Larsson. Stabil mittback som just nu är utlånad från danska storklubben FC Köpenhamn till Helsingborgs IF. Genombrottet kom i Halmstads BK för några år sedan och då fick danskarna upp ögonen för hallänningen.Har några landskamper på meritlistan och var dessutom reserv på hemmaplan under EM 2008.

- – -


Champions League grupperna är lottade och vi får flera intressanta grupper. Bland annat så får Zlatan åka till Barcelona och Real Madrid förlänger sin historia med Lyon. Era reaktioner på lottningen?
Tobias: 
Första reaktionen på lottningen var ju att gruppen med Bayern, City, Napoli och Villareal kommer bli en helvetes massa bra matcher. sen är det ju Zlatan v Barca som sticker ut. Av någon anledning blir det alltid så att gamla lag, spelare, tränare möter varandra på nåt sätt.. 
Christopher: 
Det ska naturligtvis bli oerhört intresssant att se Zlatan mot Barca, indirekt ett möte mot Guardiola. Barcelona ska dock relativt enkelt kunna vinna sin grupp. Detsamma gäller för Real Madrid som krossade både Ajax och Lyon förra säsongen.
Mattias: De allra största lagen har fått tacksamma lottningar så några större bortfall inför åttondelsfinalerna verkar osannolikt. Roligast ser grupp A ut (Napoli, Dortmund, Man City och Villarreal). Ett riktigt getingbo där Man City får gälla som favorit men därefter är det öppet om andraplatsen. Barcelona mot Milan är förvisso en rolig match, dock betydelselös i sammanhanget då vare sig Bate Borisov eller laget från Plzen kan hota någon av de två giganterna.
Peter: Tror Arsenal får stora problem att gå vidare från sin grupp, Marseille och Dortmund är inga dussinlag. Man U fick en drömlottning kan man ju säga, blir nog full pott där! Sen ska det blir grymt kul å se Zlatan få möta Barcelona!

Följdfråga. Malmö åkte dit på målfoto i kvalet. Hade man gått vidare så hade man fått besök av Ajax, Lyon och framförallt Real Madrid. Hade man fått med sig någon poäng tror ni?
Tobias: Jag tror MFF hade haft en liten chans att skaka Ajax hemma, sen hade det nog varit tufft, men jag trodde ju att Rangers skulle köra över Malmö, så va vet jag..
Christopher
Hemma mot Ajax eller Lyon hade man säkert kunnat gneta till sig ett kryss. MFF hade tagit max två poäng i den gruppen.
Mattias: 
Kanske en eller maximalt två poäng vilket är total oväsentligt då bara ett gruppspel hade varit mer än vad någon supporter kunnat drömma om. Det hade blivit hemska scener mot Real Madrid (läs utklassning). Hemma på Swedbank Stadion hade det däremot gått att gneta till sig ett oavgjort resultat mot antingen Ajax eller Lyon då dessa två högst troligt underskattat Malmö FF.
Peter: Klart inga lätta lag att ta poäng av, men klart Ajax på hemmaplan är absolut ingen omöjlighet, Mot Real hade man nog fått räkna med 0 poäng, kanske lyckats kryssa mot lyon hemma!

Inledningen av både La Liga och Serie A har kantats av strejker. Hur ställer ni er till detta?
Tobias: 
Jag vet för lite om orsakerna till strejkerna, men har spelarna gått samman och tagit det så långt, tar jag för givet att dom har bra anledning..
Christopher
Beror lite på, den spanska kändes ärligare då det ändå handlar om pengar klubbarna faktiskt är skyldiga spelarna -  då har det varit stjärnor som Iker och Puyol som ställt upp för spelare som inte alls tjänar några miljoner. I Italien har spelarna inte folket på sin sida, där ses man som giriga – främst för att man inte vill betala den extra skatt som regeringen i Italien föreslagit. Överlag är det alltid tråkigt med dessa strejker, det drabbar ju bara publiken – som i förlängningen är konsumenterna som gör att allt går ihop.
Mattias: 
Det är en oerhört stor fråga. Angående Italiens strejk är jag för oinsatt för att kunna svara. I fallet Spanien dras en mängd klubbar med väldigt stökig ekonomi varpå uteblivna löneutbetalningar blivit en vana. Det har inte funnits någon form av hjälp för dessa spelare och det känns fullt naturligt att vidta åtgärdet gentemot detta. Utfallet av strejken kanske inte blev så bra som man hade hoppats.
Peter: Är faktiskt väldigt dåligt insatt i dessa strejker, vet knappt vad dom handlar om om jag ska vara ärlig så inget bra svar på detta.

Manchester City fortsätter att värva och fler (giriga)spelare beräknas vara på gång till klubben. Bör det finnas ett tak på hur många spelare en klubb får värva under sommaren eller finns det andra lösningar på köphysterin som City bedriver?
Tobias: 
Så länge det inte finns lönetak eller nån regel som sätter gränsen för hur mkt pengar en klubb får spendera, så får väl City hållas. Jag tror inte dom vinner i år, dom har ett fantastiskt lag, men alla dom där stjärnorna ska spela också.. dom kommer absolut vara utmanare i alla turneringar, men hela vägen tror jag inte dom lyckas ta sig..
Christopher
Ser inga problem egentligen med det mer än att det kanske är lite ”plast” att någon svinrik oljemiljardär pumpar in pengarna. Sen om spelarna är giriga eller inte låter jag vara osagt, det kan ju faktiskt handla om att City rent sportsligt har något stort på gång.
Mattias: 
Lönetak, UEFA:s ekonomiska fairplay och regler kring x antal inhemska spelare. Lönetak – Har av empirin från NHL att döma gått att fingera ganska kraftigt och det är dessutom något som känns tvivelaktigt i jämförelse med övriga arbeten i samhället. UEFA:s ekonomiska fairplay – Bra ídé, svårt att genomföra. Inhemska spelare i startelvan/truppen- Här tror jag att lösningen finns även om EU kommer ha ett och annat att säga till om en sådan lösning.
Peter: Nä, jag tycker det inte borde finnas nåt tak eller något sånt, för om en ”nyrik” klubb som Man C och även som Chelsea var för ett par år sedan, så för att komma upp på samma nivå som dom redan etablerade toppklubbarna som Man U, Real Madrid och Barcelona så behöver dom få in flera världspelare direkt för anledning till att dom kan locka till sig de bästa spelarna räcker inte bara pengar utan att även andra världspelare kommer till laget. Tycker bara PL blir mer intressant med Manchester Citys ”nya” lag och även CL!


Allsvenskan går in i slutfasen. Helsingborg toppar men jagas av Elfsborg. Vilket lag är starkast till slut?
Tobias: 
Jag tror att HIF har skaffat sig ett försprång som räcker tills man åker till Borås för att möta Elfsborg, vinnaren där tar hem det tror jag.. 
Christopher
Egentligen är det ju Elfsborg men trots en stark trupp, år efter år, så löser man det inte. Därför ser jag Helsingborg som klara mästare.
Mattias: 
Tyvärr ser det ut som att Helsingborg går och vinner skiten. Sex poängs ledning med sju matcher kvar att spela då vore det direkt uselt av Helsingborg att missa guldchansen. Sen har laget från Sündets Pärla varit det genomgående bästa så det finns väl inte mycket att orda om egentligen.
Peter: Tror stenhårt på att HIF står som slutsegrare, har en 6 poängs ledning just nu som jag tror man inte släpper! Alla snackar om att HIF har sålt guldet för man har sålt en del spelare, men varje gång en spelare har lämnat så har alltid nån annan klivit fram. Och som nån dum expert sa att spelarförsäljningarna förstör moralen för de spelarna som är kvar, det är tvärtom! Dom kommer jobba ännu hårdare för att visa att så inte är fallet och kommer höja sig ännu mer!

Final question. Det snyggaste målet någonsin är:
Tobias: 
Det snyggaste målet någonsin, finns väl bara ett…Zlatans mot NAC för Ajax!
Christopher
Zinedine Zidanes mål mot Leverkusen i CL-finalen!
Mattias: 
Rivaldos cykelspark mot Valencia 2001. Kombinationen viktighet och utförande gör att detta målet för evigt kommer toppa min lista.
Peter: Roberto Carlos frisparksmål mot Frankrike!