pekkalogga

Pekka Lähdekorpis blogg. V86, monté och mörkare tider.

Hej igen!

Hysterin kring V86 är i högsta hugg och spelet lovprisas konstant i de flesta travmedier för tillfället. Det är klart att det lockar med stora pengar och jag måste säga att det är definitivt ett intressant tillskott i jämförelse med V64an.  Det började med en jackpot och det lär bli fler, åtta rätt är ohyggligt svårt att skrapa ihop. Min känsla är ändå att spelet kan överleva. 100’ på sju rätt lockar givetvis också och lägg därtill ett lägre radpris och succén kanske är ett faktum.  Om ett par månader vet vi mer…

- – -

Montén har kommit till Sverige för att stanna. Loppen är jämnare nuförtiden och ryttarna blir allt duktigare. Känslan är att gamla ”avdankade” hästar har en andra chans i montén, se bara på Hot Tub, Karbo Cake och kanske allra främst en gång i tiden Västerbo Daylight. Det har höjts röster om att montékvalen borde slopas och att det på så sätt skulle sätta mer fart på sporten. Personligen tror jag inte detta är problemet eftersom loppen fylls med lätthet. Ett montélopp vid varje tävlingsdag borde istället införas. Det är självklart att montén är ett incitament för alla de tjejer som jobbar stenhårt i stallarna. Detta kan i sin tur öka intresset för travsporten i stort och på lång sikt öka dess bredd.

Jag såg precis Ludde kapa benen på Gills Abbe i V65 avd 1 på Jägersro (6/12). Det är klart att alla kan göra misstag och jag är säker på att Ludde ångrade sig betänkligt efter mål.  Emellertid Abbes ägare går miste om prispengar och det finns inget att göra åt det. Widman föreslog på liven att den orsakande kusken borde böta ett femte pris till Abbes ägare istället för att betala böterna till ST. Ingen dum idé!

- – -

Vi går mot mörkare tider och hårdare banor. Detta märktes inte minst på Axevalla i lördags. Det smattrade ordentligt när hästarna svängde runt slutkurvan. Det märks att de ”hårda” hästarna klarar av banor av detta slaget på bättre sätt, ta exempelvis Global Midnight och Natural Wonder från i lördags. Många hästar bemästrade inte banan riktigt i lördags och detta är givetvis något att ha i åtanke när en ny troligt krävande vinter är i antågande.

- – -

Inga hästar på varken V86 eller V75 denna vecka. Jag hoppas dock att någon snappade upp spiken från min förra blogg! Och visst vinner Marre på lördag!

På återseende

Pekka