pekkalogga

Pekka Lähdekorpis blogg. Diskning, For Life och V75-hästar.

Hallå igen!

Nu när det börjat ta lite fart på bloggen igen är det dags för mig att vakna ur mitt ide. 

- – -

Diskningen på Ritano i lördags var en ren stöld.
Nu är jag visserligen färgad i ämnet men jag vill ändå lufta mina funderingar. Måldomarnämnden motiverade diskningen med att om inte Örjan gjort den manövern han gjorde så skulle han suttit kvar i Åkes rygg (Global Manhattan) och således dragits bak i fältet. Kollar man på måldomarbilderna (rakt framifrån) så ser man klart och tydligt att Flemming går ut nästintill ett spår och Örjan följer med i denna förflyttning och har följaktligen redan lämnat Åkes rygg. SEN knuffar Örjan lite på Flemming och smiter ut. Diskning skall ske om manövern ändrar resultatet i mål (och då främst de tre främsta placeringarna). Visst, Örjan går ut någon halvsekund för tidigt och knuffar därmed till Flemming lite men Ritano tar sig ändå så pass klart förbi Marcus häst att han hade hunnit dit i vilket fall. Måldomarnämnden uttryckte att det var en solklar diskning och Örjan kommenterade i onsdags att detta var bland de värsta diskningarna i hans karriär. Det säger bara lite om diskrepansen och kanske även något om domarnas felbedömning i detta fall.

Men, domaren dömer, så är det i alla sporter men det är fritt att ifrågasätta deras beslut och i detta fall anser jag det vara mer än befogat att göra det. Det har tidigare tagits upp i olika forum om det inte skulle införas EN domarbas som dömer alla V75 lopp oavsett bana. Med incidenten från lördagen på näthinnan är åtminstone inte jag främmande för idén. V75 är ett stort spel som omsätter vida mer av spelarnas pengar jämfört med en vanlig V65 kväll och det är av största vikt att såna här domarmissar kommer bort från riksspelet! Tänk om Ritano hade hunnit fram och vunnit med en längd, tänk vilket ramaskri det hade blivit och då menar jag inte från tränaren utan från spelarkåren. Nu hamnade det hela lite i skymundan då Ritano bara blev trea och domarnas misstag blev i princip bara en stöld av Ritanos intjänade 37’.

- – -

For Life gick till Åke i veckan. Om han får ordning på honom så är han förmodligen en av Åkes blivande stjärnor. Det krävs mycket för en tränare att självmant flytta en av sina bästa hästar till en konkurrent, men vid närmare eftertanke varför inte? Det finns som jag ser det två olika scenarion:

  1. Hästen går okej och vinner lite då och då = ingen bryr sig.
  2. Hästen vinner allt och blir den stjärna som vi trott = Åke slår pappa på fingrarna och bevisar att han fortfarande är bäst i den här branschen,

Och vad är det vi inte redan vet av det här? Nej, just det.

- – -

Jag hade tänkt skriva några rader om Halmstadtravets hästgala som hålls imorgon den 18 februari. Jag kan dock inte hitta några nomineringar så därför skjuter jag lite från höften:

Årets tränare: PU(Peter Untersteiner), ganska självklart med det resultatet

Årets kusk: Kenneth Haugstad, försök själv och köra in 8 millar med det materialet som Kenneth jobbar med. Det är strongt! Många resor till Kalmar, Vaggeryd, Mantorp, Karlshamn. Go Kenneth!

Årets 3-åring: Pato, vann ett billigt kriterium men ändå en fantastisk prestation med 30 kilo skor och boots på fötterna.

Årets 4-åring: Peak? Lähdekorpi måste få åtminstone ett pris. Finns inga fler derbyvinnare 2011 på Halmstad så det borde räcka.

Årets äldre: Staro Divine. 10,4 på Kalmar räcker för mig.

Årets prestation: Palles(Go On Pale) världsrekord under sprintermästartorsdagen, 13.5 3180 volt, vilken långsida!!

- – -

Tre hästar på Bergsåker imorgon:

Misty Elettra – V75-5. Jagar en plats bland de tre. Svårt och vinna.

Ritano Freight – V75-6. Har hela veckan trott att han springer åttor runt det här gänget, nu är det ett jättesurr om Vincent du Ling från spets. Jag tror Ritano plockar ner honom sista 800.

Turbo Daylight. V75-7. Toppform, löpningsförlopp avgör, vi har världens bästa kusk i jollen, det fäller avgörandet? Måstestreck.

- – -

Trevlig helg!
Väl mött

Pekka