pekkalogga

Premiär för Pekka Lähdekorpis blogg på SportSvensson!

Hej på er!

Det är meningen att jag veckovis (en strävan åtminstone) skall plita ner några rader om både det ena och det andra framöver här på SportSvensson. Jag heter Pekka Lähdekorpi, bor i Lund, studerar juridik och är en travtok (men ingen spelare). Jag har en pappa som är travtränare och en mor som bland annat är styrelseledamot i Svensk Travsport. Det är därmed inte särskilt konstigt att jag sett och följt travet på väldigt nära håll under hela mitt liv. Jag kör själv travlopp på amatörbasis med sporadiska framgångar i avslutningsloppen under tisdagskvällarna på Jägersro. Jag har också en bra insyn i verksamheten kring Stall Lähdekorpi och hoppas kunna leverera lite intressant information om våra starthästar inom de rikstäckande streckspelen under den aktuella veckan.

- – -

Det har varit mycket snack kring huruvida Saston skulle startat i bronsfinalen i lördags, det skrivs om att det var en skandal osv. Hästen har i princip aldrig varit klockren i travet och var inte heller så på valla i lördags, men inte på något sätt klasser sämre än tidigare (undantaget Jägersro där hästen såg finare ut än någonsin). Hästen fick ett grymt tufft lopp och går 13 blankt fullväg, att sen säga att hästen var dålig och inte borde ha startat kan jag tycka känns lite magstarkt. Faktumet att hästen inte fungerade fullt ut i kurvorna är inte onormalt för en häst med Sastons aktion och i övrigt så fungerade hästen väl.

Man kan dra en rolig parallell till vår egen Maxwell Mayday som startade i V75-1 i lördags. Han har en förmåga att inte direkt lysa i varken värmning eller provstart och Forsgren har flera gånger uttryckt att han inte borde få starta. Väl i loppet fungerar han klockrent. Det jag menar är att kuskarna och banveterinärerna i stort sett alltid vet bäst och jag vidhåller att kretsen kring Saston gjorde rätt i att starta. Att hästen inte var lika bra som på Jägersro är inte speciellt konstigt med tanke på att han den dagen förmodligen hade bollat med dem i gulddivisionen också. Det är levande varelser det handlar om och alla har vi våra toppar och dalar.

- – -

EA hälsade efter Ritano Freights seger förra onsdagen att det dröjer innan han ger 4 ggr på toton igen och att han vann med krafter kvar. Förhoppningen är att han nu med den nya utrustningen skall stabiliseras och då blir han ingen lätt nöt att knäcka på framförallt längre distanser.

- – -

Lite kommentarer om veckans starthästar:

Tisdag V65/DD Jägersro

Avd 1. Rafting Meslois – kapabel häst som återkommer efter vila, haft en del aktionsproblem karriären igenom. Tränar fint, körs snällt, bara en kantboll imorgon.

Avd 4. Neo Smed – toppform, tål distansen, spurtstark, Luddes kanske är för stark på startvolten, tidig ändå!

Avd 5. Fille Jubb – toppform, mycket bra senast, toppchans om överpace.

Lördag V75 Färjestad:

Avd 1. Beckman – toppform, bra läge, bra kusk, tufft motstånd, en rysare vid tufft tempo.

Avd 2. For My Life – hittat nya växlar i höst, bra läge, chans om ledning, kan dock bli tufft att stå emot en häst som Conrads Linsan.

Avd 3. Go On Pale – galopp senast, glöm, såg fin ut, skall inte glömmas vid överpace.

Söndag V65 Solvalla: 

Avd 6. S.H.T.’S Playmate – tufft sto som hittat formen äntligen, sämsta läget, körs på chans, bara om klaff på loppet som det känns.

- – -

Återkommer om en vecka med tankar om stallkörningar, omstarter bakom startbilen och kanske lite montésnack.

Väl mött
Pekka