pekkalogga

Pekka Lähdekorpis blogg: Tränardebatt

Tjena!

Det har vart livlig debatt de senaste veckorna angående tränarnas träningsavgifter och eventuella extraavgifter. Huvudargumentet för de som startat debatten är rätt och slätt att det är för dyrt att äga travhäst och att stortränarna ”strippar” hästägarna på pengar genom att ta ut ockeravgifter. Känslan är att oppositionens argument är väldigt vagt uppbyggda, tror dem att det är huskatter det handlar om? Hästarna ska tränas, fodras, skos, transporteras, medicineras, ja listan är lång. Vem ska stå för dem kostnaderna? Ägaren givetvis. En stortränare, som anses vara en av de bästa i sin bransch, kan givetvis inte förväntas träna alla hästar till omkostnadspris. Ägarna lämnar hästar till Svanstedt, Nurmos, Bergh för att de är så otroligt framgångsrika, deras pris för att träna hästen är inget hemligt och tycker man att det är för dyrt ja då kan man fritt ta sin häst till någon billigare (sämre?) tränare – det finns inga hinder för detta. Det finns givetvis en anledning till att dessa gubbar kör in vida mer pengar än övriga tränare – de behärskar yrket mycket bättre än alla andra. Därför det befogat att det också kostar mer – du kan inte som kund betala för en gammal Volvo 740 och förvänta dig en merca.

Om det ska vara någon debatt så skall den också vara saklig – kom med konkreta exempel. Det känns bara som tomma argument och pajkastning för tillfället. Det har också förekommit skriverier om att tränarna skulle ”salta” sina räkningar för att tjäna pengar – om det nu tillkommer massa avgifter så får man väl se till sitt avtal med tränaren? Det är precis som att köpa en skrivare på Siba för 500 för att sedan behöva betala minst lika mycket för färgpatronerna – det är ägarens ansvar att ta reda på vad det är som ingår i den generella avgiften, man kan inte naivt tro att ALLT ingår i den generella avgift som anges med tanke på dem otaliga kostnader som det innebär att äga en travhäst. Påhoppet om att tränarna felaktigt skulle ”salta” sina räkningar, dvs. göra sig skyldig till bedrägeri, känns befängt – finns det något sakligt argument för att detta skulle vara fallet?

Essensen av den här debatten är avgörande för travsportens framtid – det är ett faktum att det är väldigt dyrt att äga travhäst. Utan hästägare finns det ingen travsport. Denna diskussion ska ske mellan alla parter: ägarna, tränarna, ST, ATG, ja alla måste engagera sig för att travsporten ska överleva. Att sedan pajkasta tränarna för att de ska vara dyra och ohederliga känns som fel inkörsport till denna så viktiga diskussion.

Pekka