BB15036DIF

Vilken första omgång – DIF fick mardrömsstart

Djurgården fick sämsta tänkbara start på Kvalserien. Att man förlorar mot Rögle, som spelade sin sjunde match på elva dagar och borde vara utmattade, är inget annat än ett fiasko i miniatyr.

Att man inte tar vara på den drömstart man fick och fortsatte mata på är oförståeligt. Daniel Brodin satte 1-0 redan innan en minut gått och Rögle var tvungen till timeout efter drygt tre minuter. Skåningarnas första skott på mål var dessutom efter åtta minuter.

Jag tror inte Challe Berglund är någon coach som kommer bli bra för Djurgården. Han har suttit som expert på Viasat i ett år nu, och har varit borta från tränarrollen lika länge. Han lyckades ju hålla kvar Modo efter mycket nöd och näppe och vad säger då att han skulle göra succé med Djurgården? Nej jag tror inte Challe är rätt val för stockholmarna.

***

BIK Karlskoga var nära en skräll dem också. Man hade en 3-1-ledning mot Timrå men medelpadingarna gav aldrig upp och Max Friberg avgjorde i förlängningen sedan. Jag tror Karlskoga, med Sam Hallam (Sveriges skönaste coach alla kategorier) i spetsen, kommer bli ett lag som många kommer ha svårt med, speciellt i Nobelhallen.

Timrå, som tippades att åka ur med dunder och brak, ligger nu alltså först av elitserielagen i Kvalserien. Visserligen bara en omgång spelad, men ändock.

***

En match stod mellan två allsvenska lag och det var Örebro och Leksand som möttes i Behrn Arena. Örebro hade fyra raka segrar under grundserien mot masarna men via Martin Janolhs, Gabriel Karlsson och Johan Ryno så lyckades bortalaget hålla undan och vinna med 3-2.

En av de stora anledningarna till att Leksand vann var dock Örebros ineffektivitet och  Erik Hanses stabila spel i Leksands kasse. Örebro sköt hela 43 skott men Hanses stoppade 41 av dem.

Tre, eller ja, nästan fyra, av målen var riktiga skitmål. Eller vad sägs om detta:

0-2: Patrik Hersley tar ett stenhårt skott från blå och Gabriel Karlsson lyckas på något underligt sätt styra in pucken.
1-2:  Mattias Timander, hårt pressad, ska lägga in pucken för att Erik Hanses ska blockera. Hanses är inte med, pucken glider under honom och stannar alldeles innanför mållinjen.
2-2: Skott från Peter Andersson från blå som Hanses räddar. Returen går dock på Patrik Hersleys skridsko och in i mål.
2-3: Kontring för Leksand. Jens Bergenström lägger pucken på mål, målvakten styr ut pucken och Johan Ryno styr in den mellan benen med skridskon.

En sak jag dock inte förstår med Örebro är deras inlåning av Magnus Hellberg. Han har stått endast 20 matcher denna säsong och får chansen mellan stolparna i första matchen i Kvalserien, inlånad från Frölunda. Nicklas Dahlberg har varit skakig sista matcherna men ändå. Lite kontinuitet måste man ju ha.

***

Det var visst skandalscener i Jönköping. Mattias Sjögren gjorde 3-3 i tredje perioden och enligt många var det regelvidrigt å det grövsta. Jag har inte sett situationen själv men enligt rapporter ska Sjögren ha dragit av hjälmen på Jason Krog med vilje så Krog fick lov att byta. Sjögrens egen hjälm var inte knäppt, vilket ska ge utvisning för inkorrekt utrustning (eller liknande, kan inte regelns namn), och gjorde sedan mål under det korta numerära överläget.

Givetvis ska det inte vara mål men Rönnmark och de tre övriga domherrarna uppmärksammade det aldrig. Tur för HV då att de vann sedan i sudden och reducerade till 1-2 i matcher.

***

Jakob Silfverberg blev matchhjälte för Brynäs när man vann mot Frölunda och tog ledningen med 2-1 i matcher. Han gjorde 1-0, 2-1 och assisterade till det avgörande 4-3 som Ryan Gunderson satte i powerplay i förlängningsperioden.

Även Calle Järnkrok gjorde ett mål för Brynäs. Snacka om att deras unga spelare lyft sig denna säsong och lyckats lyfta hela Brynäs. Ett Brynäs som Lasse Anrell tippade tvärsist och att de skulle åka ur. God morgon!